Respectând principiul cӑ “este mai uşor să previi, decât să tratezi”, profilaxia dentară trebuie să fie partea cea mai simplă, utilă şi uşor de aplicat de către pacienţi.
Periajul CORECT , folosirea aţei dentare şi a apei de gură- toate efectuate zilnic , precum şi un control la medicul stomatolog o dată la 6 luni, au rolul de a preveni apariţia afecţiunilor dentare şi parodontale.
În cabinetul Dr. Dumitriu se utilizează o serie de măsuri obligatorii pentru profilaxie: consult de specialitate , igienizări profesionale(periaj profesional, detartraj cu ultrasunete, air-flow), fluorizări profesionale.
Igienizarea profesională are ca principal scop îndepӑrtarea plăcii dentare bacteriene şi a tartrului.
Placa dentară ( resturi alimentare şi bacteriene) este principală cauză de apariţie a cariilor dentare şi a afecţiunilor gingivale, iar dacă nu este îndepărtată zilnic duce la formarea tartrului.
Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care s-a mineralizat (întărit) pe dinţi. Tartrul se poate forma la nivelul/ şi sub gingie şi poate irita ţesutul gingival.
Tartrul favorizează acumularea continuă a plăcii bacteriene, având o suprafaţă foarte aderentă, ceea ce în timp duce la afecţiuni grave, ca apariţia bolii parodontale.
Detartrajul (îndepӑrtarea depozitelor de tartru) se face cu ajutorul aparatului de detartraj sonic/ultrasonic şi/sau manual.
Se completează cu periaj profesional şi dacă este necesar , cu fluorizare.
Suplimentar, în cazul existenţei petelor nicotice sau de altă natură care nu au putut fi înlӑturate prin detartraj sau periaj, se va utiliza aparatul de air-flow – o combinaţie de aer-apă-bicarbonat de sodiu.
Recomandăm repetarea acestor proceduri la un interval de timp de aproximativ 6 luni.