Unul dintre cele mai importante principii după care se ghidează medicina este “Primum non nocere”( Întâi de toate, nu dăuna). Cine şi-ar dori să intre într-un cabinet stomatologic pentru o problemă şi să plece cu alta?

Pentru prevenirea oricărui risc de contaminare , toate suprafeţele expuse sunt decontaminate cu ajutorul substanţelor chimice pentru reducerea numărului de germeni până la zero. Tocmai de aceea folosim agenți dezinfectanți de ultimă generație și respectăm întocmai timpii de expunere necesari pentru decontaminare.

Sterilizarea instrumentarului stomatologic

Sterilizarea instrumentului stomatologic presupune un complex de procedee necesare asigurării asepsiei: Presterilizarea, Sterilizarea propriu-zisă.

Presterilizarea presupune prespălarea, urmată de imersia instrumentelor într-o baie ultrasonică cu soluţie destinată sterilizӑrii ”la rece”, pentru ca în final acestea să fie din nou spălate cu ajutorul periilor speciale şi apoi uscate.

După toate aceste proceduri, instrumentele sunt împachetate in folii inchise etanş, ce sunt prevăzute cu markeri de sterilizare care își schimbă culoarea în urma ciclului corect de sterilizare. Pe fiecare folie în parte va fi trecută data realizării sterilizării, astfel încât de fiecare dată când se folosește un instrument să ne asigurăm că termenul de valabilitate al sterilizării să nu fie depășit. Aceste detalii sunt consemnate de fiecare dată în caietul de sterilizare.

Toate echipamentele destinate proceselor de presterilizare sau sterilizare sunt verificate şi monitorizate periodic pentru a asigura buna funcţionare a acestora.

Pe lânga aceste măsuri, de fiecare dată sunt folosite materiale de unică folosinţă (ce nu pot fi sterilizate), cum ar fi aspiratoarele, materialul moale (rulouri, comprese, câmpuri sterile – sterile) etc.

Toate aceste măsuri sunt luate pentru ca dumneavoastră să vă simţiţi în siguranţă şi pentru a înlătura orice suspiciune privind riscurile de îmbolnăvire din cabinetul stomatologic.